środa, 23 czerwca 2021

Kibiny litewskie

 



Składniki:

Ciasto:


350 g mąki

200 g schłodzonego masła

3 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

1 łyżeczka soli

Farsz:


400 g piersi z kurczaka

1 cebula

100 g startego żółtego sera

2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, zioła prowansalskie, pietruszka

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę. Masło ścieramy na tarce albo rozkruszamy w palcach

i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy sól oraz 3 całe jajka. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, ale nie za długo by nie stało się twarde. Teraz czas dać ciastu odpocząć przez godzinę w lodówce, ale my nie będziemy odpoczywać – w międzyczasie zajmiemy się robieniem farszu.

Farsz

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy a żółty ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki przekładamy do miski i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy nasze ulubione przyprawy i mieszamy. Ja czasami dodaję do farszu również drobno posiekaną papryczkę chilli.


Przed pieczeniem

Teraz, gdy skończyliśmy już farsz możemy zająć się ciastem. Po wyjęciu z lodówki odczekajmy około 15 minut by wróciło do temperatury pokojowej. Ciasto wałkujemy dość cienko posypując mąką, aby nie kleiło się do wałka i wycinamy okręgi używając np. tak jak ja miseczki ( ta, której używam ma 13 cm średnicy).


Na środku każdego placuszka kładziemy około łyżkę farszu i zamykamy tak samo jak pierogi. Moje kibiny ozdabiam, najpopularniejszą na Litwie, falbanką z ciasta.


Pieczenie

Smarujemy je jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nie musimy zostawiać dużych przestrzeni pomiędzy nimi, ponieważ nie urosną

w trakcie pieczenia.


Kibiny wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut aż nabiorą pięknego złotego koloru.


Smacznego 😋 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz