czwartek, 25 października 2018

Ciasteczka owsiane



Składniki :
  • 20 dag masła 
  • 20 dag płatków górskich 
  • 10 dag cukru 
  • 10 dag miodu gryczanego 
  • 60 ml wody 
  • 2 łyżki kakao 
  • po garści orzechów włoskich, migdałów, suszonej żurawiny, rodzynek i ziaren słonecznika 


Wykonanie :

W niedużym garnku lub rondelku rozpuścić masło, wodę i cukier. Nie zdejmując z ognia, dodać płatki, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać bakalie i miód. Wymieszać. Masa powinna mieć kleistą konsystencję. 

Z połowy masy formować kulki i nałożyć na przykrytą pergaminem blachę. 

Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i formować kolejne porcje kuleczek. 

Piec w piekarniku 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.