niedziela, 29 września 2019

Szarlotka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 1 całe jajko 
Jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 12 łyżeczek cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Dodatki:

  • bita śmietana, ewentualnie lody 
  • cynamon lub cukier puder 
  • czekolada do dekoracji 


Przesiać mąkę z proszkiem, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Całość posiekać. Dodać 3 żółtka i jajko. Zagnieść i podzielić na 2 części.
Jedną część zawinąć w do folii i włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Drugą część rozwałkować i wyłożyć na prostokątnej blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Wymieszać z cukrami i cynamonem. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto, a na nich ubite białka, pozostałe z 3 jajek, można z odrobiną soli, wówczas lepiej się ubiją. Do ubitej piany dodać pozostałą część 1/4 cukru i delikatnie wymieszać.
Na wierzchu położyć drugą część ciasta albo rozwałkowaną, albo pokruszoną.
Ozdobić.
Smacznego!