Oto mój przepis na pyszne i pulchne pączki:
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 400 ml letniego mleka
- 100 g spirytusu (ja dodałam rumu)
- 12 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka roztopionego i przestudzonego masła
- pół kilo marmolady różanej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać 10 dag letniego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i poczekać, aż zacznie rosnąć.
Następnie dodać przesianą mąkę, ubite żółtka z cukrem waniliowym, resztę mleka, masło i rum. Wyrabiać ciasto, aż przestanie odchodzić od rąk. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką kółka.
Smażyć po około 5 minut na każdej stronie. Po usmażeniu nadziać marmoladą i polukrować.