czwartek, 23 lutego 2017

Pączki

Witam Was w najpiękniejszym dniu roku - w Tłusty Czwartek.
Oto mój przepis na pyszne i pulchne pączki:


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 100 g spirytusu (ja dodałam rumu)
  • 12 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka roztopionego i przestudzonego masła
  • pół kilo marmolady różanej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, dodać 10 dag letniego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i poczekać, aż zacznie rosnąć.

Następnie dodać przesianą mąkę, ubite żółtka z cukrem waniliowym, resztę mleka, masło i rum. Wyrabiać ciasto, aż przestanie odchodzić od rąk. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.



Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką kółka.


Smażyć po około 5 minut na każdej stronie. Po usmażeniu nadziać marmoladą i polukrować.




środa, 22 lutego 2017

Zupa szpinakowa

Witam Was serdecznie. Długo nic nie pisałam - ale już jestem.   

Szpinak jest bardzo zdrowy, no ale niestety niektórzy go nie lubią. Zapewniam Was, że zupa ze szpinakiem jest pyszna i prawie wcale nie czuć tam szpinaku.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 ugotowane jajka
  • 1 marchew
  • 3 ziemniaki
  • puszka mleczka kokosowego
  • przyprawy do smaku


Wykonanie:
Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, pogotować ok.10 minut. Następnie dodać szpinak, pokrojoną marchew i gotować jeszcze przez 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem, maggi, ziołami Prowansji. Na koniec dodać mleczko kokosowe, zamieszać i gotowe.

Smacznego!