sobota, 28 kwietnia 2018

Łazanki

Składniki :

  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 0,6 kg pieczarek
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej 
  • kawałek wędzonego boczku 
  • 2 cebule 
  • makaron 
  • przyprawy 


Wykonanie :

Boczek pokroić w kostkę, smażyć. Gdy trochę się roztopi, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, następnie cebule pokrojone w piórka. Dusić.
Oddzielnie na patelni (najlepiej w woku) podsmażyć pokrojone pieczarki.
Kapustę kiszoną pokroić i ugotować do miękkości.
Ugotować makaron.
Wszystkie składniki wymieszać w jednym dużym garnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz vegetą. Można dodać majeranek lub kminek, no i oczywiście ziele angielskie i liście laurowe. Chwilę gotować na małym ogniu.
Smacznego! 

Spaghetti


Składniki :

  • 1 kg mięsa mielonego 
  • makaron
  • ser parmezan 
  • puszka pomidorów 
  • przecier pomidorowy 
  • przyprawy 
  • cebula, czosnek 


Wykonanie :

Mięso usmażyć  przyprawić do smaku, trochę podlać wodą. Dodać sól, pieprz, maggi. Dusić z pokrojoną cebulą. Dodać czosnek. Następnie dodać pomidory i przecier.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.

Wyłożyć na talerze makaron, następnie polać sosem, a na wierzchu posypać starym parmezanem.

wtorek, 24 kwietnia 2018

Piersi z kaczki

Nic tak nie smakuje, jak pieczone piersi kacze na obiad, a do tego smażone kartofelki oraz brokuł. Pycha!


Składniki :
  • 2 piersi z kaczki 
  • 1 brokuł 
  • 1 mała śmietana 
  • 1 kg ziemniaków 
  • przyprawy


Wykonanie :

Piersi wyciągnąć z lodówki godzinę przed smażeniem, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę poprzecinać na krzyż, ale należy uważać, by nie przeciąć mięsa. Posypać solą i pieprzem. Smażyć na suchej patelni skórą do dołu. Tłuszcz sam się wytopi. Po około 15 minutach odwrócić i smażyć jeszcze pięć minut. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego troszkę olejem. Włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki smażyć na tłuszczu zostawionym na patelni po smażeniu piersi. 
Brokuł opłukać, rozdrobnić na małe różyczki, gotować na parze. Należy uważać, by nie były za miękkie, muszą być chrupiące, wówczas nie stracą cennych witamin. 
Piersi po upieczeniu muszą przez 5 minut odpocząć, by soki się zredukowały. Nie wolno ich przekłuwać. Po pięciu minutach pokroić je w plasterki i ułożyć na talerzu razem z ziemniakami i brokułem, którego polewamy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą.
Polać kropkami śmietany. 
Smacznego