Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 0,5 kg śliwek
- sól, bułka tarta, masło, cukier
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę i mieszając ostudzić.
Umyte śliwki pozbawić pestek.
Do ostudzonych ziemniaków wsypać mąki, wbić jajka i unieść ciasto. Gdyby się lepiło do dłoni, pidsypywać mąką.
Urywać po kawałku, nałożyć śliwkę i zlepić dokładnie.
Zagotować osoloną wodę i wrzucać knedle. Mieszać. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut.
Na patelni roztopić masło, wymieszać z bułką tartą i polać. Posłodzić według smaku.
Smacznego!