Składniki:
- 100 g drożdży świeżych (kostka)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 kg mąki pszennej + 1 łyżka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 całe jajka + 3 żółtka
- 125 g masła
- 2 szklanki jagód
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż ciasto "ruszy", czyli zacznie bąbelkować.
W tym czasie ubić jajka i żółtka z cukrami.
Podwojone drożdże wlać do masy jajecznej.
Powoli dodać przesianą mąkę oraz sól. Zagnieść.
Roztopić masło i ostudzone wlać do ciasta. Ugniatać. Nakryć ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.1 cm. Wykroić kwadraty. Na środek nałożyć łyżeczką jagody. Zlepić. Jagodzianki posmarować roztrzepanym białkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Piekarnik nagrzać do temp.160-170 st.C.
Piec 15 minut.