wtorek, 6 września 2016

Jagodzianki

Składniki:

  • 100 g drożdży świeżych (kostka)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 1 kg mąki pszennej + 1 łyżka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 szklanki jagód

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż ciasto "ruszy", czyli zacznie bąbelkować.
W tym czasie ubić jajka i żółtka z cukrami. 
Podwojone drożdże wlać do masy jajecznej.
Powoli dodać przesianą mąkę oraz sól. Zagnieść.
Roztopić masło i ostudzone wlać do ciasta. Ugniatać. Nakryć ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.1 cm. Wykroić kwadraty. Na środek nałożyć łyżeczką jagody. Zlepić. Jagodzianki posmarować roztrzepanym białkiem. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Piekarnik nagrzać do temp.160-170 st.C.
Piec 15 minut.
Przestudzone  - polukrować.


niedziela, 4 września 2016

Ciasto z buraków

  • Przepis mam z internetu. Polecam te ciasto, gdyż jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i długo zachowuje świeżość. A to dzięki burakom, których w ogóle nie czuć w cieście.
  • Ciasto z buraków

      Składniki

      SKŁADNIKI NA CIASTO:

      200 g gorzkiej czekolady
      5 jajek, temp. pokojowa
      1 szklanka cukru
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1,5 szklanki mąki tortowej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      3/4 szklanki oleju
      2 średnie buraki, surowe


      SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

      300 ml śmietanki kremówki 30%
      100 g serka śmietankowego np. philadelphia
      3 łyżki cukru pudru

      * 1 szklanka o pojemności 250 ml
    • Sposób przygotowania

      1.
       - krok 1
      Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.