Składniki :
- 5 jajek
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml masła
- 120 ml wody
- 1 cukier waniliowy
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- lukier
Wykonanie :
W misce połącz ze sobą mikserem stopione masło, cukier zwykły i waniliowy oraz wodę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku jajka, następnie wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Z ciasta odejmij 1/3 jego części i wymieszaj je z kakao.
Następnie wysmaruj formę do bab tłuszczem, wysyp bułką tartą, wylej 1/2 jasnego ciasta, a na nie ciemne. Patyczkiem do szaszłyków przemieszaj dwa razy. Wylej jasne ciasto i znów zamieszaj.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Studź w formie.