sobota, 12 maja 2018

Babka marmurkowa


Składniki :

  • 5 jajek
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 ml masła 
  • 120 ml wody 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • lukier 


Wykonanie :

W misce połącz ze sobą mikserem stopione masło, cukier zwykły i waniliowy oraz wodę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku jajka, następnie wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Z ciasta odejmij 1/3 jego części i wymieszaj je z kakao.
Następnie wysmaruj formę do bab tłuszczem, wysyp bułką tartą, wylej 1/2 jasnego ciasta, a na nie ciemne. Patyczkiem do szaszłyków przemieszaj dwa razy. Wylej jasne ciasto i znów zamieszaj.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Studź w formie.


wtorek, 8 maja 2018

Sernik na zimno


Składniki :

  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 4 galaretki owocowe (różne smaki)
  • 2 banany (mogą być inne owoce)
  • 1 mała śmietana 30%
  • czekolada do posypania 
  • 2 łyżeczki cukru 


Wykonanie :

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody. Gdy ostygnie wymieszać ją z jednym serkiem i wylać na dno tortownicy. Aby się nie wylało, należy na dnie tej tortownicy położyć papier do pieczenia i dopiero wtedy zamknąć tortownicę tak, by papier wystawiał na zewnątrz.
Włożyć do zamrażarki. W międzyczasie przygotować następną galaretkę
I podobnie znów wymieszać ze serkiem. Wylać na stężoną poprzednią galaretkę.
Tak samo zrobić z trzecią galaretką i serkiem.
Z kolei czwarta galaretka ma być już tylko z pokrojonymi owocami.
Na koniec ozdobić bitą śmietaną i pokruszoną czekoladą.