środa, 5 października 2016

Sałatka węgierska

Składniki:



Wykonanie:

Krok

img_20161002_104104
Ziarna słonecznika i pokruszone orzechy sprażyć na patelni z łyżką oliwy. Do dużej miski wsypać mieszankę sałat, dodać wszystkie przyprawy, oliwki, ocet, olej oraz ostudzony słonecznik z orzechami. Wymieszać plastikową lub silikonową łyżką.

Krok

img_20161002_105827
Dodać jogurt typu greckiego oraz pokrojony koperek i jeszcze raz wymieszać.

Krok

img_20161002_122115
Przed podaniem schłodzić w lodówce, by składniki dobrze się połączyły.





Dufinki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Krok 1:

img_20161002_115300
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane - odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy, mieszając łyżką od czasu do czasu. Po ostygnięciu dodajemy obie mąki, przyprawy, jajka i starty na tarce ser. Wyrabiamy ciasto i formujemy wałeczki.

Krok 2:

img_20161002_115327
Rozgrzewamy olej, najlepiej robić je we frytkownicy, wrzucamy wałeczki ciasta.

Krok 3:

img_20161002_121800
Smażymy do złocisto-brązowego koloru, po czym odcedzamy. Osuszamy na papierowym ręczniku.


Dufinki podajemy z pieczonym mięsem lub można jeść na zimno z ketchupem.