piątek, 13 kwietnia 2018

Babka bananowa

Składniki:

Bananowe ciasto:
30 dag bananów(dojrzałych)
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
20 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
jajka
½ szklanki cukru
Cytrynowy lukier:
½ szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Banany obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do miki wsypać make pszenną, sodę, proszek do pieczenia i razem wymieszać. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować, aby piana była sztywna.
Do masy maślanej przełożyć banany, skórkę z cytryny, mąkę pszenną z dodatkami i razem wymieszać. Na koniec przełożyć ubitą pianę z białek i całość razem delikatnie wymieszać.
Przełożyć do silikonowej formy na babkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut w temperaturze 180 °C.
Do miseczki przesypać cukier puder, dodać sok z cytryny i całość razem wymieszać na gładką masę. Gotowym cytrynowym lukiem polać ostudzoną bananową babkę.