Nie ma to jak zupa z własnych kiszonych ogórków i już!
Wystarczy bulion warzywno-drobiowy, marchew, ze dwa ziemniaki pokrojone w kosteczkę, starte kiszone ogórki plus woda z nich....mmmm, pycha.
Wszystko zagotować, dodać mięso z wywaru. Na koniec dodać śmietanę, zieleninę i gotowe!
sobota, 22 lipca 2017
Sernik rosyjski
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1 szklanka zmielonych orzechów np. włoskich
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 4 łyżki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
- 200 g serka kremowego np. philadelphia
- 1 1/4 szklanki cukru
- 6 jaj, dużych
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki wody
- płatki migdałowe, podprażone
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na spód wyrównując i lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 15 min.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Ciasto z makiem i polewą mleczną
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
- 200 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 5 jaj
- pół szklanki mleka
- 100 g suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- Polewa:
- 180g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka mleka w proszku
- 150 g orzechów włoskich
- kokos do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami.

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i mleko.
Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy, o wymiarach 22 cm x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st.C.Kasię włóż do rondla, następnie zagotuj ją z cukrem i wodą. Przelej do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Orzechy sparz wrzątkiem, osusz na papierowym ręczniku i posiekaj.
Subskrybuj:
Posty (Atom)