niedziela, 7 stycznia 2018

Barszcz ukraiński

Składniki :

  • kość lub żeberko wędzone 
  • fasola średnia 
  • główka białej kapusty 
  • 2, 3 buraki czerwone (ja wolę suszone)
  • koncentrat barszczu czerwonego 
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • łyżka octu i cukru 
  • śmietana 
  • przyprawy do smaku (pieprz, vegeta)
  • liście lazurowe i ziele angielskie 


Wykonanie :

Na noc zamoczyć fasolę. Poszatkować kapustę i gotować wraz z wędzonką, liściami i zielem. Można dodać trochę kminku mielonego. W oddzielnym garnku ugotować fasolę do miękkości. Jeszcze w innym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę (ziemniaki zawsze należy gotować osobno, gdyż tylko wtedy będą miękkie). Wszystko razem połączyć, dodać koncentrat i resztę składników oraz przypraw i pogotować jeszcze ze 20 minut (buraki wcześniej ugotowane).
Połączyć ze śmietaną.

Smacznego!