- kość lub żeberko wędzone
- fasola średnia
- główka białej kapusty
- 2, 3 buraki czerwone (ja wolę suszone)
- koncentrat barszczu czerwonego
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- łyżka octu i cukru
- śmietana
- przyprawy do smaku (pieprz, vegeta)
- liście lazurowe i ziele angielskie
Wykonanie :
Na noc zamoczyć fasolę. Poszatkować kapustę i gotować wraz z wędzonką, liściami i zielem. Można dodać trochę kminku mielonego. W oddzielnym garnku ugotować fasolę do miękkości. Jeszcze w innym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę (ziemniaki zawsze należy gotować osobno, gdyż tylko wtedy będą miękkie). Wszystko razem połączyć, dodać koncentrat i resztę składników oraz przypraw i pogotować jeszcze ze 20 minut (buraki wcześniej ugotowane).
Połączyć ze śmietaną.
Smacznego!