Sezon na truskawki już dawno się zaczął, zatem do dzieła.
Składniki :
- 3 duże lub 4 małe jajka 1 duży jogurt naturalny
- 0,5 kilo mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kilo truskawek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- sok z połowy cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt naturalny olej, jajka i cukier. Wymieszać delikatnie i powoli, najlepiej łyżką, gdyż inaczej ciasto będzie ciężkie.
Dodać sok z cytryny i ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć połówki truskawek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 minut (sprawdzać patyczkiem).
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem