niedziela, 5 sierpnia 2018

Beefburger



Składniki :

  • pół kg dobrej jakości wołowiny (ligawa, udziec)
  • bułki 
  • pomidor
  • sałata
  • majonez


Wykonanie :

Mięso wołowe mielimy na drobnych oczkach i dodajemy jedno jajko. Mieszamy. Dzielimy na burgery i przyciskamy. Można do tego użyć specjalnej praski.



Mięso smażymy.
Bułki podgrzewamy w piecu. Smarujemy majonezem, dodajemy liść sałaty, plaster pomidora i usmażony placek mięsny.
Można oczywiście dodatki zmieniać według uznania.
Smacznego! 

Papryka konserwowa


Sezon w pełni, zatem do dzieła

Składniki :

  • 30-35 szt. ładnej papryki (nie musi być czerwona)
  • 6 l wody
  • 1 l octu 
  • 4 łyżki soli 
  • 1 kg cukru 
  • 5 szt. listków laurowych 
  • 15 ziaren ziela angielskiego 
  • 20 ziaren pieprzu 
  • 4 łyżki oleju 
  • pół opakowania gorczycy 
  • 2 cebule pokrojone w piórka


Wykonanie :

Paprykę myjemy i kroimy. Wkładamy do wyparzonych słoików.



W tym czasie zagotowujemy zalewę, czyli do wody dodajemy ocet i resztę składników.



Zalewamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze około 150 stopni przez 10 minut.