sobota, 17 marca 2018

Rosół królewski

Zbliża się niedziela. Zatem bierzemy się za gotowanie.

Składniki :

  • 2, 3 ćwiartki z kurczaka 
  • trochę wołowiny z kością w (goleń, antrykot lub szponder)
  • włoszczyzna
  • natka pietruszki 
  • maggi, vegeta, sól, pieprz do smaku 
  • makaron


Wykonanie :

Mięsa umyć, włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu. Po godzinie wyciągnąć udka, a wołowinę po dwóch godzinach gotowania. W międzyczasie włoszczyznę pokroić i też wrzucić do garnka. Mięso obrać i dodać do rosołu. Przyprawić do smaku 

Makaron ugotować oddzielnie.



Na samym końcu posypać zieloną pietruszką.


Mus czekoladowy


Składniki :

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 100 ml wody 
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • sól 
  • cukier waniliowy 


Wykonanie :

Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Na garnku ustawiamy miskę, wrzucamy do niej czekoladę, którą polewamy mlekiem. Zostawiamy na 5 minut  by się roztopiła. Gdy jest płynna, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła.

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łączymy z przestudzoną czekoladą. Mieszamy na jednolity krem. Dodajemy większość ubitej śmietany.

Ubijamy sztywną pianę z białek z solą. Dodajemy cukier puder. Pianę mieszamy z kremem. Gotowy mus nakładamy do naczyń i wstawiamy do lodówki. Podajemy z resztą bitej śmietany.