piątek, 2 września 2016

Potrawka chrzanowa z żołądków drobiowych.


  • Zrobiłam tę potrawkę dosłownie "z głowy" i... wyszło wyśmienicie. Polecam!
  • Potrawka chrzanowa z żołądków drobiowych

      Składniki

      - 1 kg żołądków drobiowych
      - 4 marchewki
      - 2 cebule
      - 3 ząbki czosnku
      - 2 łyżki chrzanu tartego
      - 1 łyżka mąki (do zagęszczenia)
      - przyprawy (sól, pieprz, wegeta)

    Sposób przygotowania

    1.
    Wpierw moczymy żołądki, kroimy je i oczyszczamy. Następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w nowej wodzie przez półtorej godziny ( w szybkowarze wystarczy 30 minut).
    2.
    W tym czasie na patelni smażymy cebule, pokrojone w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do niej starte na tarce marchewki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy marchew zmięknie, zwiększamy płomień, dodajemy mąkę i chrzan. Zalewamy wodą (by powstał sos).
    3.
    Smacznego! - krok 3
    Składniki z patelni przekładamy do brytfanny, wrzucamy żołądki, mieszamy i pomału razem gotujemy. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz koperek. Przyprawiamy do smaku.

    Rady

    Potrawkę podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, można też jeść z pieczywem.