- Zrobiłam tę potrawkę dosłownie "z głowy" i... wyszło wyśmienicie. Polecam!
-
Składniki
- 1 kg żołądków drobiowych
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżka mąki (do zagęszczenia)
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta)
Sposób przygotowania
- 1.
- Wpierw moczymy żołądki, kroimy je i oczyszczamy. Następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w nowej wodzie przez półtorej godziny ( w szybkowarze wystarczy 30 minut).
- 2.
- W tym czasie na patelni smażymy cebule, pokrojone w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do niej starte na tarce marchewki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy marchew zmięknie, zwiększamy płomień, dodajemy mąkę i chrzan. Zalewamy wodą (by powstał sos).