wtorek, 1 listopada 2016

Zebra

Składniki:


  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:


Krok 1

cam00112
Jajka zmiksować z cukrami.

Krok 2

cam00113
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Zmiksować.

Krok 3

cam00114
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Kwadratową blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasta wlewać na środek blachy naprzemiennie, raz łyżkę jasnej masy, raz ciemnej.

Krok 4

cam00115
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).

Krok 5

cam00116
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Szynka z indyka

Składniki:


  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 litr wody
  • kilka ząbków czosnku
  • parę liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli



Wykonanie:


Krok 1

img_20161029_120032
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować.

Krok 2

img_20161029_120816
Szynkę związujemy sznurkiem, żeby miało kształt zrolowany.

Krok 3

img_20161030_113808
Do ostygniętej marynaty dajemy filet z indyka i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyciągamy z marynaty i wkładamy do rękawa. Zawiązujemy.

Krok 4

img_20161030_175812
Tak przygotowane mięso wkładamy do samej wody i lekko gotujemy (w temp. 80-90 st.C). Woda ma wrzeć, ale nie mocno gotować się. I tak gotujemy przez 1,5 godziny. Odwijamy i... gotowe.

niedziela, 30 października 2016

Buraczki na zimę

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku



Wykonanie:


Krok 1

img_20161024_133437
Buraki gotujemy do miękkości ok. 2 godz. (w szybkowarze 40 minut). Gdy ostygną obieramy je.

Krok 2

img_20161024_134031
Następnie trzemy na tarce.

Krok 3

img_20161024_140236
Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ocet i cukier, mieszamy. Dodajemy chrzan i znowu mieszamy. Dajemy do słoiczków i pasteryzujemy w piekarniku przez 5 minut.



PORADA AUTORA

Doskonałe do dań mięsnych pieczonych i gulaszów.

Kasza ze słoninką

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól i pieprz



Wykonanie:


Krok 1

img_20161024_095607
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Krok 2

img_20161024_095614
W tym czasie wędzoną słoninę pokroić w kostkę i smażyć, aż się będzie topić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 3

img_20161024_100707
Kaszę wysypać na talerz, polać tłuszczem, przyprawić i posypać koperkiem.




PORADA AUTORA

Słoninę można zastąpić boczkiem.