- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Krok 1

Jajka zmiksować z cukrami.
Krok 2

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Zmiksować.
Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Kwadratową blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasta wlewać na środek blachy naprzemiennie, raz łyżkę jasnej masy, raz ciemnej.
Krok 4

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Krok 5

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.