środa, 23 listopada 2016

Bigos

Składniki:


  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kiełbasy (zwyczajnej, czosnkowej...)
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karczek...)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 opak. suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • mix kolorowej papryki
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, owoce jałowca


Wykonanie:

Na noc moczymy grzyby.
Kapustę białą kroimy i gotujemy przez pół godziny, następnie do niej dajemy kapustę kiszoną, liście, jałowiec i gotujemy jeszcze przez godzinkę.
W tym czasie kroimy w kostkę boczek i smażymy w rondlu. Gdy tłuszcz się gzacznie topić, wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie cebule i czosnek oraz papryki. Dusimy.
Mięso kroimy w dużą kostkę i smażymy na patelni.
Grzyby i pieczarki dusimy też oddzielnie.
Następnie łączymy wszystko, wrzucając do jednego, wielkiego gara. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy i powolutku gotujemy jeszcze ok. 20 minut, co chwila mieszając.