niedziela, 20 września 2020

Szarlotka sypana

 



Składniki:

Ciasto:

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Uwaga:

1 szklanka= 250 ml.