wtorek, 30 stycznia 2018

Zapiekanka z jajkiem i kiełbasą

Składniki :

  • 1/2 paczki makaronu
  • 2, 3 kawałki kiełbasy 
  • 5 jaj
  • 40 dag sera żółtego 
  • 1 duża śmietana 18%
  • sól i pieprz 

Wykonanie :

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na makaronie położyć krążki kiełbas, a następnie jajka ugotowane i też pokrojone na plasterki. Przyprawić solą i pieprzem.
Do miski wlać śmietanę i wymieszać ze startym serem. Wylać na resztę składników.
Piec w piekarniku (180 st.), aż ser się rozpuści.
Podawać polane ketchupem.





niedziela, 28 stycznia 2018

Ciasto ze szpinakiem i śmietaną


Składniki :

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g
  • 3 jajka 
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • proszek do pieczenia 
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia 
  • 170 ml wody 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • skórka otarta z jednej cytryny 


Wykonanie :

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij w blenderze, a następnie odciśnij dokładnie na gęstym sicie.
Margarynę roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką roztopioną margarynę.
Następnie dodawaj po łyżce szpinak, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.
Z upieczonego ciasta zetnij przyrumienioną górę, tak by pozostała część była równa. Przekrój ją na dwa blaty. Ze zrumienionej części zdrap łyżką miękką część ciasta.
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodaj wlewając cienkim strumieniem zimną galaretkę.
Jeden blat ciasta połóż na paterze i zepnij metalową obręczą. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Resztę kremu zostaw w ciepłym miejscu, by zbyt szybko nie stężał.
Z ciasta zdejmij delikatnie obręcz. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij. Udekoruj.





Ser smażony


Składniki :

  • ser żółty ok. 1/2 kilo 
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna 
  • olej do smażenia
  • trochę vegety 


Wykonanie :

Kostki sera żółtego obtoczyć w mące,  jajkach wymieszanych z vegetą i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony. Należy wyczuć moment, kiedy ser będzie gotowy (gdy zaczyna z niego wyciekać roztopiony ser).
Podawać od razu z frytkami i dipem lub surówką.