niedziela, 16 października 2016

Kopytka

Składniki:


  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Krok

img_20161009_113045
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie przecisnąć je przez praskę. Ostudzić.

Krok

img_20161009_115803
Po ostygnięciu wbić jajka i dodać mąkę. Dodać przyprawy. Wymieszać.

Krok

img_20161009_120600
Uformować ciasto w kilka wałeczków, lekko spłaszczyć nożem i pociąć na równe kawałki.

Krok

img_20161009_124904
Kopytka wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez ok.2 minuty.


PORADA AUTORA

Kopytka pasują do dań mięsnych, najlepiej podawać polane sosem.

Pyzy ziemniaczane

Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 150 - 200g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz

Wykonanie:

Krok

img_20161016_101341
Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy, a drugą połowę trzemy na tarce na małych oczkach (jak na placki).

Krok

img_20161016_101348
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Krok

img_20161016_101618
Starte ziemniaki wyciskamy przez ścierkę, a wodę z wyciśniętej tarcizny zostawiamy. Suche starte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i ostygniętymi.

Krok

img_20161016_102842
Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Robimy kuleczki.

Krok

img_20161016_103555
Kluski wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.


PORADA AUTORA

Pyzy podajemy zarówno z mięsem i sosem, a także z boczkiem i cebulką.

Grochówka

Składniki:

- 500 g grochu
- ok. 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 700 g wędzonych kości
- 500 g boczku surowego wędzonego
- 1kg kiełbasy

- przyprawy: sól, pieprz, maggi, kmin rzymski, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie


Wykonanie:

Groch moczymy na noc. Gotujemy go z solą, kminem, liściami laurowymi i zielem angielskim do miękkości (najlepiej w szybkowarze). W tym czasie kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w półtalarki.

Boczek roztapiamy w brytfance, dodajemy kiełbasę.

Cebule kroimy w piórka, czosnek zgniatamy i kroimy drobniutko. Dodajemy do brytfanki. Smażymy i dusimy.

W dużym garnku gotujemy wędzone żeberka (mogą być kości) przez ok.godzinę. Wyjmujemy kości, po ostygnięciu obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Do wywaru dajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez ok.10 minut.
Marchewki trzemy na tarce i wrzucamy do gara.


Do zupy dajemy podduszoną kiełbasę, ugotowany groch, dolewamy gorącą wodę, przyprawiamy, dodajemy majeranek i mieszając, gotujemy powolutku jeszcze przez 10-15 minut. Można dodać zieloną pietruszkę.