Składniki:
- 500 g grochu
- ok. 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 700 g wędzonych kości
- 500 g boczku surowego wędzonego
- 1kg kiełbasy
- przyprawy: sól, pieprz, maggi, kmin rzymski, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Wykonanie:
Groch moczymy na noc. Gotujemy go z solą, kminem, liściami laurowymi i zielem angielskim do miękkości (najlepiej w szybkowarze). W tym czasie kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w półtalarki.
Boczek roztapiamy w brytfance, dodajemy kiełbasę.
Cebule kroimy w piórka, czosnek zgniatamy i kroimy drobniutko. Dodajemy do brytfanki. Smażymy i dusimy.
W dużym garnku gotujemy wędzone żeberka (mogą być kości) przez ok.godzinę. Wyjmujemy kości, po ostygnięciu obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Do wywaru dajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez ok.10 minut.
Marchewki trzemy na tarce i wrzucamy do gara.
Do zupy dajemy podduszoną kiełbasę, ugotowany groch, dolewamy gorącą wodę, przyprawiamy, dodajemy majeranek i mieszając, gotujemy powolutku jeszcze przez 10-15 minut. Można dodać zieloną pietruszkę.