wtorek, 9 lutego 2016

Naleśniki z serem

Pamiętam z dzieciństwa, kiedy wracałam ze szkoły, a już od progu unosił się zapach... naleśników. Mmmm... To było niesamowite. Dlatego też często robię takie danie. Chcę się podzielić z Wami moim przepisem.

1) Składniki na ciasto:

- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 200 ml wody mineralnej
- 2 jajka
- 40 g oleju

2) nadzienie:
- 400 g sera białego półtłustego
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka cukru
- mała śmietana (12% lub 18%)

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier i sól. Wlać mleko i wodę. Zmiksować. Dodać jajka i znowu miksować. Odstawić na 15 min. Przed smażeniem dodać do ciasta olej.
Składniki nadzienia połączyć,
Naleśniki zwijać, do środka dać nadzienie. Podsmażyć chwilkę na patelni. Skropić resztą śmietany. Można posypać cynamonem.