niedziela, 14 lutego 2016

Kokosanki

Moja mama często robiła kokosanki, zwłaszcza na Sylwestra albo urodziny. Dlatego ja też bardzo chętnie zabieram się za zrobienie tych pysznych słodkości. Oto mój przepis: 
a) składniki: 
- 3 schłodzone białka jajek 
- ok. 165 g drobnego cukru 
- 250 g wiórków kokosowych 
- tłuszcz do posmarowania formy 
b) wykonanie:
Mocno schłodzone białka jajek należy ubić na sztywno, - do ubitej piany dodać cukier (najlepiej drobny) i chwilę miksować, aż piana zrobi się lśniąca i gładka - następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką - z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki o jednakowej wielkości i układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze. - pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Smacznego!