środa, 15 sierpnia 2018

Polędwiczki w sosie musztardowym



Składniki :


  • 2 polędwiczki 
  • 4 łyżki musztardy ostrej, np. Dijon 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki czosnku granulowanego 
  • sól do smaku 


Wykonanie :

Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół, jeżeli są duże, przecinamy na pół. Smarujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą, a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron. Doprawione mięso wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin, a najlepiej dzień wcześniej dać na całą noc.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.
Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut,pięć minut przed końcem smażenia dodajem ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć wtedy usuwamy ząbki czosnku.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem. Pieczemy przez około 40 minut.
Po upieczeniu czekamy 15 minut, by mięso odpoczęło i dopiero można je kroić. Smacznego