Składniki :
- 2 polędwiczki
- 4 łyżki musztardy ostrej, np. Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- sól do smaku
Wykonanie :
Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół, jeżeli są duże, przecinamy na pół. Smarujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą, a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron. Doprawione mięso wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin, a najlepiej dzień wcześniej dać na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.
Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut,pięć minut przed końcem smażenia dodajem ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć wtedy usuwamy ząbki czosnku.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem. Pieczemy przez około 40 minut.
Po upieczeniu czekamy 15 minut, by mięso odpoczęło i dopiero można je kroić. Smacznego