poniedziałek, 22 maja 2017

Muffinki

Składniki:


  1. 300 g mąki
  2. 150 g cukru
  3. 50 g masła
  4. 1 jajko
  5. 1 szklanka mleka
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 tabliczka czekolady
  8. cukier puder do dekoracji


Wykonanie:

Wymieszać składniki suche. Dodać jajko i mleko. Zmiksować.
Masło roztopić i ostudzone dodać do ciasta.
Czekoladę drobno posiekać, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Blachę na muffinki wysmarować margaryną. Wylać ciasto (3/4 wysokości).
Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.





Ciasto z rabarbarem

Składniki:


  1. 1 szklanka maślanki
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 2 i 1/2 szklanki mąki
  4. 3 jajka
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki oleju
  7. 1 cukier waniliowy
  8. około 400 g rabarbaru
  9. cynamon
  10. na kruszonkę:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem. Do miski wsypać produkty suche, wymieszać. Dodać olej, maślankę i zmiksowane jajka. Wymieszać mikserem.
Wylać na blachę, wyścielaną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi rabarbar. Posypać cynamonem. Wcześniej zrobioną kruszonkę utrzeć na tarce.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.