Składniki:
- 1 duża główka kapusty białej lub włoskiej
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, np łopatki
- 1 szklanka ryżu
- przyprawy (maggi, pieprz, przyprawa do mielonego)
Wykonanie:
Mięso mielimy.
Ugotowany i odparowany ryż łączymy z mielonym mięsem. Przyprawiamy i mieszamy.
Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie. Wykrawamy głąb. Próbujemy widelcem, czy liście łatwo odchodzą. Jeśli tak, to powoli je wyciągamy i osuszamy.
Mokrymi dłońmi kulamy z farszu owalne placuszki układamy na lisciu kapusty i zawijamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy liście kapusty, na to układamy gołąbki i znowu przykrywamy liśćmi.
Pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze ok.150 stopni Celsjusza.
Polewamy sosem pomidorowym lub podajemy z ziemniakami.
Porada: pozostałą część farszu można zamrozić i wykorzystać w inny dzień.
Smacznego!