niedziela, 30 września 2018

Gołąbki


Składniki:
  • 1 duża główka kapusty białej lub włoskiej 
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, np łopatki 
  • 1 szklanka ryżu
  • przyprawy (maggi, pieprz, przyprawa do mielonego) 


Wykonanie:

Ryż gotujemy al dente.

Mięso mielimy. 

Ugotowany i odparowany ryż łączymy z mielonym mięsem. Przyprawiamy i mieszamy. 
Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie. Wykrawamy głąb. Próbujemy widelcem, czy liście łatwo odchodzą. Jeśli tak, to powoli je wyciągamy i osuszamy. 

Mokrymi dłońmi kulamy z farszu owalne placuszki  układamy na lisciu kapusty i zawijamy. 
Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy liście kapusty, na to układamy gołąbki i znowu przykrywamy liśćmi. 
Pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze ok.150 stopni Celsjusza.
Polewamy sosem pomidorowym lub podajemy z ziemniakami. 

Porada: pozostałą część farszu można zamrozić i wykorzystać w inny dzień. 

Smacznego!