niedziela, 22 lipca 2018

Pieczeń wieprzowa


Składniki :

  • mięso na pieczeń (najlepiej szynka kulka)
  • 5 - 6 szt. ziemniaków
  • składniki do marynaty (oliwa, rozmaryn, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek, majeranek)

Wykonanie :

Już dwa dni wcześniej robimy marynatę, czyli mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Mięso nakłuwamy i nacieramy marynatą. Wkładamy do folii i do lodówki. Co parę godzin mięso obracamy, by marynata wchłonęła się równomierne.
Po dwóch dniach mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.


Najpierw smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony, by zamknąć pory w mięsie.
Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego  a wokół rozkładamy ziemniaki pokrojone w plastry.
Pieczemy w piekarniku początkowo przez pierwszą godzinę w temperaturze 250 stopni, a następnie przez pół godziny 150 stopni.
W patelni, gdzie piekliśmy mięso pozostał tłuszcz z przyprawami. Wykorzystujemy to do robienia sosu. W tym celu dodajemy troszkę masła  rozpuszczamy, dodajemy mąkę, potem wodę i sos gotowy i już przyprawiony.
Można podać ze surówką, buraczki lub kapustą zasmażaną.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz