niedziela, 5 sierpnia 2018

Papryka konserwowa


Sezon w pełni, zatem do dzieła

Składniki :

  • 30-35 szt. ładnej papryki (nie musi być czerwona)
  • 6 l wody
  • 1 l octu 
  • 4 łyżki soli 
  • 1 kg cukru 
  • 5 szt. listków laurowych 
  • 15 ziaren ziela angielskiego 
  • 20 ziaren pieprzu 
  • 4 łyżki oleju 
  • pół opakowania gorczycy 
  • 2 cebule pokrojone w piórka


Wykonanie :

Paprykę myjemy i kroimy. Wkładamy do wyparzonych słoików.



W tym czasie zagotowujemy zalewę, czyli do wody dodajemy ocet i resztę składników.



Zalewamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze około 150 stopni przez 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz