sobota, 2 czerwca 2018

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Sezon na truskawki już dawno się zaczął, zatem do dzieła.

Składniki :

  • 3 duże lub 4 małe jajka 1 duży jogurt naturalny
  • 0,5 kilo mąki tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 kilo truskawek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • sok z połowy cytryny 
  • cukier puder do posypania 


Wykonanie :

Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt naturalny  olej, jajka i cukier. Wymieszać delikatnie i powoli, najlepiej łyżką, gdyż inaczej ciasto będzie ciężkie.
Dodać sok z cytryny i ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć połówki truskawek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 -  60 minut (sprawdzać patyczkiem).
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz