sobota, 12 maja 2018

Babka marmurkowa


Składniki :

  • 5 jajek
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 120 ml masła 
  • 120 ml wody 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • lukier 


Wykonanie :

W misce połącz ze sobą mikserem stopione masło, cukier zwykły i waniliowy oraz wodę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku jajka, następnie wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Z ciasta odejmij 1/3 jego części i wymieszaj je z kakao.
Następnie wysmaruj formę do bab tłuszczem, wysyp bułką tartą, wylej 1/2 jasnego ciasta, a na nie ciemne. Patyczkiem do szaszłyków przemieszaj dwa razy. Wylej jasne ciasto i znów zamieszaj.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Studź w formie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz