sobota, 22 lipca 2017

Ciasto z makiem i polewą mleczną

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 5 jaj
  • pół szklanki mleka
  • 100 g suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny

  • Polewa:
  • 180g margaryny 
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 150 g orzechów włoskich
  • kokos do dekoracji


Wykonanie:


Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami.
Ciasto makowe z mleczną polewą – krok 2
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i mleko.
Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto makowe z mleczną polewą – krok 4
Ciasto przełóż do formy, o wymiarach 22 cm x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st.C.Kasię włóż do rondla, następnie zagotuj ją z cukrem i wodą. Przelej do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Orzechy sparz wrzątkiem, osusz na papierowym ręczniku i posiekaj.
Jeszcze ciepłą masę wymieszaj z orzechami i wyłóż na przestudzone ciasto. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz