Ciasto:
- 200 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 5 jaj
- pół szklanki mleka
- 100 g suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- Polewa:
- 180g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka mleka w proszku
- 150 g orzechów włoskich
- kokos do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i mleko.
Ciasto przełóż do formy, o wymiarach 22 cm x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st.C.Kasię włóż do rondla, następnie zagotuj ją z cukrem i wodą. Przelej do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Orzechy sparz wrzątkiem, osusz na papierowym ręczniku i posiekaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz