SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1 szklanka zmielonych orzechów np. włoskich
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 4 łyżki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
- 200 g serka kremowego np. philadelphia
- 1 1/4 szklanki cukru
- 6 jaj, dużych
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki wody
- płatki migdałowe, podprażone
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na spód wyrównując i lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 15 min.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz