sobota, 22 lipca 2017

Sernik rosyjski

SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów np. włoskich
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 800 g twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 200 g serka kremowego np. philadelphia
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 6 jaj, dużych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki wody
  • płatki migdałowe, podprażone
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na spód wyrównując i lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 15 min.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz