wtorek, 1 listopada 2016

Szynka z indyka

Składniki:


  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 litr wody
  • kilka ząbków czosnku
  • parę liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli



Wykonanie:


Krok 1

img_20161029_120032
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować.

Krok 2

img_20161029_120816
Szynkę związujemy sznurkiem, żeby miało kształt zrolowany.

Krok 3

img_20161030_113808
Do ostygniętej marynaty dajemy filet z indyka i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyciągamy z marynaty i wkładamy do rękawa. Zawiązujemy.

Krok 4

img_20161030_175812
Tak przygotowane mięso wkładamy do samej wody i lekko gotujemy (w temp. 80-90 st.C). Woda ma wrzeć, ale nie mocno gotować się. I tak gotujemy przez 1,5 godziny. Odwijamy i... gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz