Składniki:
350g mielonego twarogu
3 jajka
400g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
+ minimum 0,5 litra oleju do smażenia
+ cukier puder do obtoczenia pączków
Jajka oraz ser należy wyjąć nieco wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie w misce umieszczamy ser, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, aromat i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego (podczas pieczenia pączki jeszcze urosną).
Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą nam się z zewnątrz a nie upieką się w środku. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy na niego partiami pączki.
Pączki będą się stopniowo rumienić i same będą odwracać się na drugą stronę podczas smażenia. Gdy nabiorą już mocno rumianego koloru, wyjmujemy je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym.
Następnie usmażone kulki obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz