piątek, 2 sierpnia 2019

Knedle ze śliwkami


Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka
  • 0,5 kg śliwek 
  • sól, bułka tarta, masło, cukier 


Wykonanie:

Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę i mieszając ostudzić.

Umyte śliwki pozbawić pestek.



Do ostudzonych ziemniaków wsypać mąki, wbić jajka i unieść ciasto. Gdyby się lepiło do dłoni, pidsypywać mąką.

Urywać po kawałku, nałożyć śliwkę i zlepić dokładnie.




Zagotować osoloną wodę i wrzucać knedle. Mieszać. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut.



Na patelni roztopić masło, wymieszać z bułką tartą i polać. Posłodzić według smaku.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz