wtorek, 24 kwietnia 2018

Piersi z kaczki

Nic tak nie smakuje, jak pieczone piersi kacze na obiad, a do tego smażone kartofelki oraz brokuł. Pycha!


Składniki :
  • 2 piersi z kaczki 
  • 1 brokuł 
  • 1 mała śmietana 
  • 1 kg ziemniaków 
  • przyprawy


Wykonanie :

Piersi wyciągnąć z lodówki godzinę przed smażeniem, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę poprzecinać na krzyż, ale należy uważać, by nie przeciąć mięsa. Posypać solą i pieprzem. Smażyć na suchej patelni skórą do dołu. Tłuszcz sam się wytopi. Po około 15 minutach odwrócić i smażyć jeszcze pięć minut. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego troszkę olejem. Włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki smażyć na tłuszczu zostawionym na patelni po smażeniu piersi. 
Brokuł opłukać, rozdrobnić na małe różyczki, gotować na parze. Należy uważać, by nie były za miękkie, muszą być chrupiące, wówczas nie stracą cennych witamin. 
Piersi po upieczeniu muszą przez 5 minut odpocząć, by soki się zredukowały. Nie wolno ich przekłuwać. Po pięciu minutach pokroić je w plasterki i ułożyć na talerzu razem z ziemniakami i brokułem, którego polewamy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą.
Polać kropkami śmietany. 
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz