sobota, 17 marca 2018

Mus czekoladowy


Składniki :

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 100 ml wody 
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • sól 
  • cukier waniliowy 


Wykonanie :

Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Na garnku ustawiamy miskę, wrzucamy do niej czekoladę, którą polewamy mlekiem. Zostawiamy na 5 minut  by się roztopiła. Gdy jest płynna, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła.

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łączymy z przestudzoną czekoladą. Mieszamy na jednolity krem. Dodajemy większość ubitej śmietany.

Ubijamy sztywną pianę z białek z solą. Dodajemy cukier puder. Pianę mieszamy z kremem. Gotowy mus nakładamy do naczyń i wstawiamy do lodówki. Podajemy z resztą bitej śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz