Składniki :
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 100 ml wody
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki
- sól
- cukier waniliowy
Wykonanie :
Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Na garnku ustawiamy miskę, wrzucamy do niej czekoladę, którą polewamy mlekiem. Zostawiamy na 5 minut by się roztopiła. Gdy jest płynna, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła.
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i łączymy z przestudzoną czekoladą. Mieszamy na jednolity krem. Dodajemy większość ubitej śmietany.
Ubijamy sztywną pianę z białek z solą. Dodajemy cukier puder. Pianę mieszamy z kremem. Gotowy mus nakładamy do naczyń i wstawiamy do lodówki. Podajemy z resztą bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz