poniedziałek, 22 maja 2017

Ciasto z rabarbarem

Składniki:


  1. 1 szklanka maślanki
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 2 i 1/2 szklanki mąki
  4. 3 jajka
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki oleju
  7. 1 cukier waniliowy
  8. około 400 g rabarbaru
  9. cynamon
  10. na kruszonkę:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem. Do miski wsypać produkty suche, wymieszać. Dodać olej, maślankę i zmiksowane jajka. Wymieszać mikserem.
Wylać na blachę, wyścielaną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojonymi rabarbar. Posypać cynamonem. Wcześniej zrobioną kruszonkę utrzeć na tarce.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz