czwartek, 23 lutego 2017

Pączki

Witam Was w najpiękniejszym dniu roku - w Tłusty Czwartek.
Oto mój przepis na pyszne i pulchne pączki:


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 100 g spirytusu (ja dodałam rumu)
  • 12 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka roztopionego i przestudzonego masła
  • pół kilo marmolady różanej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, dodać 10 dag letniego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i poczekać, aż zacznie rosnąć.

Następnie dodać przesianą mąkę, ubite żółtka z cukrem waniliowym, resztę mleka, masło i rum. Wyrabiać ciasto, aż przestanie odchodzić od rąk. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.



Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką kółka.


Smażyć po około 5 minut na każdej stronie. Po usmażeniu nadziać marmoladą i polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz