niedziela, 16 października 2016

Pyzy ziemniaczane

Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 150 - 200g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz

Wykonanie:

Krok

img_20161016_101341
Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy, a drugą połowę trzemy na tarce na małych oczkach (jak na placki).

Krok

img_20161016_101348
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.

Krok

img_20161016_101618
Starte ziemniaki wyciskamy przez ścierkę, a wodę z wyciśniętej tarcizny zostawiamy. Suche starte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i ostygniętymi.

Krok

img_20161016_102842
Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wyrabiamy ciasto. Robimy kuleczki.

Krok

img_20161016_103555
Kluski wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.


PORADA AUTORA

Pyzy podajemy zarówno z mięsem i sosem, a także z boczkiem i cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz