niedziela, 16 października 2016

Kopytka

Składniki:


  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Krok

img_20161009_113045
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie przecisnąć je przez praskę. Ostudzić.

Krok

img_20161009_115803
Po ostygnięciu wbić jajka i dodać mąkę. Dodać przyprawy. Wymieszać.

Krok

img_20161009_120600
Uformować ciasto w kilka wałeczków, lekko spłaszczyć nożem i pociąć na równe kawałki.

Krok

img_20161009_124904
Kopytka wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez ok.2 minuty.


PORADA AUTORA

Kopytka pasują do dań mięsnych, najlepiej podawać polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz