czwartek, 29 września 2016

Śliwki z budyniem na kruchym cieście



SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
  • 600 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek, dużych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
  • 3 budynie waniliowe, bez cukru (proszek)
DODATKOWO:
  • 500-600 g śliwek np. węgierek


Krok 1

img_20160924_085417
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól i małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.

Krok 2

img_20160924_085949
Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Krok 3

img_20160924_090231
Większą część ciasta wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.

Krok 4

img_20160924_085425
Następnie 3/4 litra mleka doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem i cukrem pudrem oraz masłem. Proszki budyniowe przesiewamy do naczynia i zalewamy je pozostałym zimnym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 5

img_20160924_095851
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Układamy je na cieście blisko siebie przecięciem do góry. Posypujemy cynamonem Prymat. Zalewamy ciepłym budyniem.

Krok 6

img_20160924_100250
Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostałą zmrożoną część ciasta.

Krok 7

img_20160924_125921
Pieczemy w temp.180 st.C. przez ok. 50 minut aż do zarumienienia się ciasta. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz