SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 600 g mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek, dużych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
- 3 budynie waniliowe, bez cukru (proszek)
DODATKOWO:
- 500-600 g śliwek np. węgierek
Krok 1

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól i małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Krok 3

Większą część ciasta wykładamy na blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 , wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
Krok 4

Następnie 3/4 litra mleka doprowadzamy do wrzenia wraz z cukrem i cukrem pudrem oraz masłem. Proszki budyniowe przesiewamy do naczynia i zalewamy je pozostałym zimnym mlekiem. Mieszamy. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Krok 5

Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Układamy je na cieście blisko siebie przecięciem do góry. Posypujemy cynamonem Prymat. Zalewamy ciepłym budyniem.
Krok 6

Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostałą zmrożoną część ciasta.
Krok 7

Pieczemy w temp.180 st.C. przez ok. 50 minut aż do zarumienienia się ciasta. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz