Składniki:
- mięso mielone wieprzowe ok. 1,2-1,5 kg
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 por
- 2 serki topione
- zioła prowansalskie
- do smaku przyprawy (sól, pieprz, maggi, vegeta)
Krok 1

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz. Z ciasta robimy kulki.
Krok 2

Pora kroimy w półpaski i delikatnie dusimy na patelni.
Krok 3

Gdy por zmięknie, posypujemy ziołami prowasanckimi.
Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę (można dodać kostkę rosołową warzywną). Do wrzątku wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy przez 15 minut.
Krok 5

Pulpety wyciągamy, a do garnka dajemy pora z patelni oraz serki topione. Mieszamy i gotujemy, aż serki się rozpuszczą. Przyprawiamy Kucharkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz