czwartek, 29 września 2016

Pulpety w sosie serowo-porowym

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe ok. 1,2-1,5 kg
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 1 por
  • 2 serki topione
  • zioła prowansalskie
  • do smaku przyprawy (sól, pieprz, maggi, vegeta)

Krok 1


img_20160918_102418
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz. Z ciasta robimy kulki.

Krok 2

img_20160918_100457
Pora kroimy w półpaski i delikatnie dusimy na patelni.

Krok 3

img_20160918_101041
Gdy por zmięknie, posypujemy ziołami prowasanckimi.

Krok 4

img_20160918_103754
W garnku zagotowujemy wodę (można dodać kostkę rosołową warzywną). Do wrzątku wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy przez 15 minut.

Krok 5

img_20160922_171324
Pulpety wyciągamy, a do garnka dajemy pora z patelni oraz serki topione. Mieszamy i gotujemy, aż serki się rozpuszczą. Przyprawiamy Kucharkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz