Składniki:
- mąka pszenna typ 650500 g
- drożdże świeże20 g
- mleko250 ml
- masło25 g
- jajko1 szt
- sól1,5 łyżeczki
- cukier1 łyżeczka
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki.
Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz