środa, 3 czerwca 2020

Bułki wrocławskie


Składniki:

  • mąka pszenna typ 650
    500 g
  • drożdże świeże
    20 g
  • mleko
    250 ml
  • masło
    25 g
  • jajko
    1 szt
  • sól
    1,5 łyżeczki
  • cukier
    1 łyżeczka

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki.

Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.

Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz