Składniki :
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- proszek do pieczenia
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- 1 opakowanie margaryny do pieczenia
- 170 ml wody
- 500 ml śmietany kremówki
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie :
Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij w blenderze, a następnie odciśnij dokładnie na gęstym sicie.
Margarynę roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką roztopioną margarynę.
Następnie dodawaj po łyżce szpinak, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.
Z upieczonego ciasta zetnij przyrumienioną górę, tak by pozostała część była równa. Przekrój ją na dwa blaty. Ze zrumienionej części zdrap łyżką miękką część ciasta.
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodaj wlewając cienkim strumieniem zimną galaretkę.
Jeden blat ciasta połóż na paterze i zepnij metalową obręczą. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Resztę kremu zostaw w ciepłym miejscu, by zbyt szybko nie stężał.
Z ciasta zdejmij delikatnie obręcz. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij. Udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz