- Przepis mam z internetu. Polecam te ciasto, gdyż jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i długo zachowuje świeżość. A to dzięki burakom, których w ogóle nie czuć w cieście.
-
Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
200 g gorzkiej czekolady
5 jajek, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
2 średnie buraki, surowe
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
300 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka śmietankowego np. philadelphia
3 łyżki cukru pudru
* 1 szklanka o pojemności 250 ml Sposób przygotowania
- 1.
- Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz