niedziela, 4 września 2016

Ciasto z buraków

  • Przepis mam z internetu. Polecam te ciasto, gdyż jest bardzo wilgotne, mocno czekoladowe i długo zachowuje świeżość. A to dzięki burakom, których w ogóle nie czuć w cieście.
  • Ciasto z buraków

      Składniki

      SKŁADNIKI NA CIASTO:

      200 g gorzkiej czekolady
      5 jajek, temp. pokojowa
      1 szklanka cukru
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      1,5 szklanki mąki tortowej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      3/4 szklanki oleju
      2 średnie buraki, surowe


      SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

      300 ml śmietanki kremówki 30%
      100 g serka śmietankowego np. philadelphia
      3 łyżki cukru pudru

      * 1 szklanka o pojemności 250 ml
    • Sposób przygotowania

      1.
       - krok 1
      Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz